Betekenis van zilvergehaltes: wat betekent 925 zilver, 835 zilver en verzilverd?

08-09-2021
Zilveren armband

Betekenis van zilvergehaltes: wat betekent 925 zilver, 835 zilver en verzilverd?

Het is u niet ontgaan waarschijnlijk dat er in zilver de cijfers 925, 835 of soms ook sterling zilver is gestempeld. Wat is nou Sterling zilver en waarom staan de getallen 925 of 835 in uw sierraad, wat stellen ze eigenlijk voor? In deze blog zullen we hierop ingaan zodat u weet wat de betekenis ervan is en dat u helemaal op de hoogte bent van zilver. 

Wat betekent 925 zilver, 835 zilver en verzilverd?

De cijfers geven aan hoe puur een zilveren sierraad is. Puur zilver is veelste zacht om te worden gebruikt als sierraad, daarom wordt er andere metalen toegevoegd, dit wordt ook wel "legering" genoemd. Meestal wordt er kleine hoeveelheid koper toegevoegd voor zowel  versteviging als tegen gaan van krassen. Dit is de grootste reden waarom er koper wordt toegevoegd. 

925 zilver (Sterling zilver)

Eerste gehalte (925/1000) is een legering van 92,5% zilver en 7,5% koper of een ander metaal. In sommige Engelstalige landen wordt hiervoor de term sterling gebruikt. In Nederland is de officiele term 925 zilver. Ook wordt Sterling zilver of 925 zilver ook het eerste gehalte zilver genoemd. Dit is de hoogste gehalte wat u ook zult zien bij bijna alle zilveren sieraden.

835 zilver

835 zilver is de 2e gehalte. Zoals u ook in het percentage kunt lezen bestaat deze uit 83,5% uit zilver en 16,5% uit andere materiaal. 835 zilver wordt ook wel 2e gehalte zilver genoemd en komt minder vaak voor als sierraad. 

Verzilverd of verguld zilver

Sieraden die verzilverd of verguld zilver zijn bestaat maar een klein deel uit zilver, namelijk een klein laagje over de stalen sieraden. Dit deel slijt op den duur er van af en wordt het materiaal (staal) weer zichtbaar. Wij adviseren daarom ook onze klanten aan om geen verzilverd of verguld zilver te kopen, omdat dit op den duur niet meer mooi is en geen lang levensduur heeft.